لوگوی چراغ

فارکس چیست؟

فارکس چیست

در این مقاله از سری مقالات آموزش فارکس در چراغ به معرفی فارکس میپردازیم. کلمه فارکس (FOREX) برگرفته از عبارت Foreign Exchange Market و به معنای تبادل ارزهای خارجی است. فارکس یک بازار جهانی و بدون مرکزیت مبادله ارز است که با نام FX هم شناخته میشود که به فرد اجازه میدهد دو ارز یا واحد پولی را در برابر هم معامله کند. فارکس بازاری بدون مکان فیزیکی است اما مراکز اصلی این تجارت در لندن، نیویورک و توکیو واقع شده اند. در حال‌ حاضر بزرگترین کارگزاریهای بورس دنیا در آمریکای شمالی هستند و معاملات فارکس در این کشور به ‌طور دقیق قانونگذاری شده است.
اگر پیش بینی میکنید که یک ارز در مقابل ارز دیگر قویتر خواهد شد و آن ارز را خریداری کردید و در نهایت پیش بینی شما درست بود، شما سود خواهید کرد.
نرخ تبدیل ارز، نسبت قیمت دو واحد پولی دو کشور مختلف است. فرض کنید شما ۱۰ دلار دارید و هر ۱ ین ژاپن ۱۰ دلار است، اگر ین بخرید و نرخ تبدیل ین بالا رود شما سود خواهید کرد. در اینصورت صورت پول شما بیشتر از ۱۰ دلار خواهد بود. این تغییرات در نرخ ارز است که به شما اجازه میدهد در بازار فارکس کسب درآمد کنید. فارکس یک بازار جاری مداوم است که نرخ تبدیل ارز هر ثانیه در آن تغییر میکند.

 

حجم معاملاتی بازار فارکس

حجم معاملاتی بازار فارکس

حجم ۶.۶ تریلیون دلاری بازار ارز در روز حجم معامله غول پیکری در فارکس به نظر میرسد. در فارکس حجم معاملات ۶.۶ ترلیون دلار است که در مقایسه با سایر بازاهای مالی، همچون بورس نیویورک که حجم معاملاتی ۲۲.۴ میلیارد دلار است یک غول بازار مالی شناخته میشود. و بورس نیویورک در مقایسه با فارکس هیچ شانسی ندارد. این رقم عظیم ۶.۶ تریلیون دلاری، کل بازار ارز جهانی را شامل میشود، اما بازار “لحظه ای” که بخشی از بازار ارز است و بیشتر معامله گران ارز شامل این بازار هستند کمتر از ۲ تریلیون دلار در روز است.

چه چیزی در فارکس معامله میشود؟

معاملات فارکس

در معاملات فارکس، وقتی که مثلاً ین ژاپن میخرید، اساساً در حال خرید “سهام” از اقتصاد ژاپن هستید. به طور مثال شما در حال شرط بستن روی وضعیت اقتصاد ژاپن هستید و پیش بینی میکنید که اقتصاد خوبی دارد و حتی با گذشت زمان بهتر هم خواهد شد. پس سهام میخرید به این امید که پیشرفت میکند و سپس همان سهام را به بازار میفروشید و به سود میرسید.
اکثر کارگزارهای فارکس به شما اجازه معامله روی طیف وسیعی از ابزارها را میدهند. از جمله موارد قابل معامله طلا، نقره، نفت، سهام شرکتهای بزرگ دنیا و حتی بیتکوین و اتریوم است.

جفت ارز در فارکس

جفت ارز از اصطلاحات رایج در فارکس است. به هر دو ارزی که با یکدیگر معامله میشوند، جفت ارزی میگویند.
جفت ارزها با نماد اختصاری (ISO) دو ارز مشخص میشوند مانند:
EUR/USD (میزان برابری یورو در مقابل دلار)
GBP/USD (میزان برابری پوند در مقابل دلار)
USD/CHF (میزان برابری دلار در مقابل فرانک سوئیس)
USD/JPY (میزان برابری دلار در مقابل ین ژاپن)

در حالت کلی جفت ارزها به سه دسته زیر تقسیم میشوند:

  • جفت ارزهای اصلی: بیشترین معاملات روزانه با این جفت ارزها انجام میشود.
  • جفت ارزهای فرعی: جفت ارزهایی که دلار آمریکا در آنها وجود ندارد.
  • جفت ارزهای غیرمعمول: جفت ارزهایی که از یک ارز اصلی و یک واحد پول کشورهای در حال توسعه تشکیل شده اند.

ارزهای اصلی در فارکس

ارزهایی که حجم بسیار سنگینی از معاملات بر روی آنها انجام شده و نمایانگر بزرگترین اقتصادهای جهان هستند. تریدرهای تازه کار معمولا با ارزهای اصلی در فارکس معامله میکنند.

نمونه ارزهای اصلی فارکس :

CAD – AUD – NZD – CHF – USD – EUR – JPY – GBP

نمادکشورارزنام مستعار
USDآمریکادلارBuck
EURاروپایوروFiber
JPYژاپنینYen
GBPانگلیسپوندCable
CHFسوئیسفرانکSwissy
CADکانادادلارLoonie
AUDاسترالیادلارAussie
NZDنیوزلنددلارKiwi

نماد ارزها در فارکس

نمادهای ارزی همیشه دارای سه حرف هستند. دو حرف اول نام کشور و حرف سوم اشاره به نام واحد پول آن کشور دارد، که معمولاً اولین حرف نام ارز آن کشور است. این سه حرف به عنوان کد ارزهای ISO 4217 شناخته میشوند. به عنوان مثال CAD را در نظر بگیرید: CA مخفف کانادا و D مخفف دلار است.

ویژگیهای بازار فارکس

فعالیت شبانه‌روزی

کارکرد ۲۴ ساعته و ساختار غیرمتمرکز دارد (یعنی از روز دوشنبه تا پایان روز جمعه) امکان تبادلات شبانه روزی وجود دارد. هرگاه بازار در ایالات متحده بسته شود، روز کاری در توکیو و هنگ کنگ شروع میشود. بهترین زمان برای سرمایه گذاری، ساعاتی از شبانه روز است که در آن، فعالیت بازارهای مختلف (مانند بازار آمریکا و اروپا) با یکدیگر همپوشانی دارند.

داشتن اعتبار اهرمی بالا (High Leverage)

در بازار فارکس همانند بازار آتی در ایران برای انجام معاملات از طریق کارگزار (Broker) نیازی نیست تا مشتری تمام سرمایه لازم را در اختیار داشته باشد؛ بلکه تنها با پرداخت سهم کوچکی از حجم کلی معامله مورد نظر (معمولاً ۱ تا ۲ درصد) میتواند اقدام به انجام آن معامله کند. به این اعتبار اصطلاحا Leverage گفته میشود. از آن جایی ‌که معمولا میزان نوسانات نرخ یک ارز در طول روز به ‌ندرت از یک یا دو سنت بیشتر میشود، اگر از این اعتبار در معاملات فارکس استفاده نشود، میزان سود یا ضرر در معاملات بسیار پایین خواهد بود و جذابیتی برای سرمایه گذار در این بازار ایجاد نخواهد شد. اعتباری که به ‌طور معمول در بازار فارکس وجود دارد برابر ۱:۱۰۰ (یک به صد) یا ۱:۵۰۰ (یک به پانصد) است.

واحد سنجش تغییرات جفت ارزها (Pips)

به علت حجم بالای معاملات در فارکس معمولا نرخ برابری ارزها (نرخ تبدیل ارز) تا چهار یا پنج رقم اعشار محاسبه میشوند و به رقم چهارم بعد از اعشار پیپ (Pips) یا (Point) میگویند. مثلاً اگر قیمت یورو به دلار از ۱٫۱۶۰۲ به ۱٫۱۶۰۹ برسد، میگوییم ارزش یورو نسبت به دلار ۷ پیپ افزایش ‌یافته است.

اسپرد (spread)

اسپرد (spread)

در معاملات فارکس برای هر جفت ارز در هر لحظه دو قیمت متفاوت وجود دارد. یکی قیمتی است که شما میتوانید در آن قیمت، خرید انجام دهید که این نرخ را Ask میگویند و دیگری قیمتی است که شما میتوانید در آن قیمت، فروش انجام دهید و به این قیمت Bid میگویند. تفاوت این دو قیمت اسپرد (Spread) نام دارد که در بروکرهای گوناگون نرخ متفاوتی برای آن در نظر گرفته میشود. اسپرد در واقع هزینه ای است که معامله گر برای انجام معامله خود میپردازد. نوسانات موجود در بازار، حجم بازار و نقدینگی و اعتبار متعلق به دارایی معامله شونده از جمله عواملی هستند که بر اسپرد تاثیرگذار هستند.

واحد اندازه گیری حجم معاملات

واحد اندازه گیری حجم معامله در بازار مبادلات ارز، لات (Lot) است. در بیشتر قراردادها هر لات برابر با ۱۰۰.۰۰۰ واحد ارز پایه است که در اکثر جفت ارزها معادل ۱۰ دلار سود یا زیان در هر پیپ است. حداقل حجم معامله نیز در اغلب بروکرها برابر ۰٫۰۱ لات است.
با توجه به مقادیر مختلف ارز پایه واحد اندازه گیری حجم معاملات در بازار فارکس به ۴ دسته زیر تقسیم میشود:
لات استاندارد = ۱۰۰.۰۰۰ واحد از ارز پایه
مینی لات = ۱۰.۰۰۰ واحد از ارز پایه
میکرو لات = ۱.۰۰۰ واحد از ارز پایه
نانو لات = ۱۰۰ واحد از ارز پایه

محاسبه سود و زیان حساب معاملاتی

در معاملات فارکس حتما باید برای خود حد ضرر مشخص کنید. انجام معامله بدون قرار دادن حد زیان، مانند پریدن از یک هواپیما بدون چتر نجات است. در بازار فارکس سود و زیان حساب معاملاتی در لحظه، با توجه به تغییرات ارزش جفت ارزها و متناسب با حجم پوزیشنهای معاملاتی به مانده حساب آنها افزوده و از آن کاسته میشود. در این بازار به حد ضرر (SL) Stop Loss و به حد سود (TP) Take Profit گفته میشود.

معایب و مزایای فارکس

  • امکان ورود و خروج با هر یک از ارزهای عمده دنیا در کسری از ثانیه.
  • دادن اعتبار به مشتریان توسط بانکها برای فراهم آوردن امکان مدیریت موقعیتها و فرصتهای بسیار با سرمایه اندک.
  • معامله در این بازار نیازمند اطلاعات جامع و به‌روز اقتصادی و سیاسی و قدرت تحلیل آنها، آشنایی کامل با اصول روانشناسی دادوستد در بازارهای مالی، تجربه بسیار و مدیریت سرمایه است.

👈 بررسی بروکرهای فارکس

8 پاسخ به “فارکس چیست؟”

  1. عبدالرقیب گفت:

    بهترین

  2. khosro گفت:

    وای خدای من سایت شما حرف نداره بهترین توضیحات ممکنه رو میدید ❤👌

  3. عهدیه گفت:

    خیلی عالی بود ممنون
    بااین که کلاس آموزشی رفتم اما تو همین مباحث اولیه مونده بودم 👌

  4. جمشید گفت:

    خیلی خوبه عالی

  5. جمشید گفت:

    خیلی خوبه عالی

  6. سمیه عبدی گفت:

    عالی بود مرسی

  7. ماتریکس گفت:

    من تازه شروع کردم
    الهی به امید تو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *