مارجین در فارکس چیست؟ + اصطلاحات مارجین مارجین در فارکس چیست؟ + اصطلاحات مارجین

مارجین در فارکس چیست؟ + اصطلاحات مارجین

اگر شما در بازارهای مالی فعالیت می‌کنید، قطعاً با اصطلاح «مارجین» برخورد کرده‌اید. این اصطلاح، یکی از اساسی‌ترین مفاهیم در بازارهایی مانند فارکس به شمار می‌رود. هر فردی که می‌خواهد به صورت حرفه‌ای در این بازارها فعالیت کند، باید مفهوم مارجین را به خوبی درک نماید. 
در بازار فارکس، مارجین به میزان وجه نقدی اشاره دارد که معامله‌گر برای باز کردن یک معامله، باید پرداخت کند. در این مقاله از آموزش فارکس چراغ، به بررسی کامل مارجین در فارکس و مفاهیم آن می‌پردازیم.


مارجین چیست؟

مارجین را می‌توان به پولی تعبیر کرد که معامله‌گر برای تضمین معاملات خود به کارگزار یا صرافی پرداخت می‌کند. این وجه به‌عنوان وثیقه برای پوشش دادن ریسک‌های معاملاتی که توسط تریدر انجام می‌شود، به کار خواهد رفت. 
معامله‌گران باید به میزان مارجینی که هر کارگزار تعیین کرده است، توجه داشته باشند، چون این میزان، حداکثر سطح اهرمی را که می‌توانند در حساب خود به کار ببرند، مشخص می‌کند. با استفاده از این سازوکار، تریدرها قادرند تا حجم معاملات خود را افزایش دهند و پوزیشن‌هایی با اهرم بالا را باز کنند.
همچنین، مارجین به معامله‌گران این فرصت را می‌دهد که با استفاده از سرمایه اولیه کمتر، حجم بیشتری از معاملات را در بازار انجام دهند. 
به‌عنوان مثال، اگر قصد دارید مبلغی معادل ۱۰۰ هزار دلار از جفت ارز USD/CAD را خریداری کنید، نیازی به پرداخت کامل این مبلغ نیست، بلکه می‌توانید تنها بخشی از آن، مثلاً ۵ هزار دلار را پرداخت نمایید؛ این مقدار واقعی، به کارگزار فارکس شما بستگی دارد.

اصطلاحات مارجین

پیش از شروع معاملات مارجین در بازار فارکس، باید با اصطلاحات مرتبط با مارجین آشنا شوید. در ادامه این متن به معرفی این اصطلاحات خواهیم پرداخت:

1.    کال مارجین (Margin Call):

«کال مارجین» وضعیتی است که در آن، چنانچه شما در بازار فارکس معامله‌ای با استفاده از لوریج انجام دهید و بازار در جهت مخالف حرکت کند، کارگزار (بروکر) شما تقاضا می‌کند که مبلغ بیشتری به حسابتان واریز کنید. 
این کار، به منظور جلوگیری از بسته شدن موقعیت‌های معاملاتی شما به دلیل نرسیدن موجودی حساب به حد نیاز است. در نتیجه، باید همواره موجودی کافی در حساب خود نگه دارید تا بتوانید هزینه‌های معاملات باز را پوشش دهید. 
در صورت رخ دادن کال مارجین، بروکر سه گزینه پیش روی شما قرار می‌دهد که عبارتند از: 

  •    معامله خود را ببندید.
  •    حجم معامله خود را کاهش دهید تا از بسته شدن خودکار آن جلوگیری به عمل آید. 
  •    مبلغ بیشتری به حساب خود واریز کنید. 

اگر هیچ یک از این گزینه‌ها انتخاب نگردد و بازار همچنان در جهت مخالف حرکت کند، کارگزار به طور خودکار معامله شما را می‌بندد و احتمال دارد که تمام سرمایه‌گذاری خود را از دست بدهید.

2.    فری مارجین (Free Margin): 

این اصطلاح، به مقدار پول آزاد در حساب‌های معاملاتی اشاره دارد که می‌توان برای انجام معاملات جدید از آن استفاده کرد. فری مارجین، با کم کردن مارجین استفاده‌شده از مجموع اکوییتی حساب به دست می‌آید.

3.    ایکوئیتی (Equity): 

Equity، نشان‌دهنده سرمایه فوری تریدر است، در زمانی که پوزیشن‌ها باز هستند. ایکوئیتی با توجه به نوسانات قیمت در بازار متغیر خواهد بود؛ ولی در صورتی که هیچ پوزیشن بازی وجود نداشته باشد، ایکوئیتی با مقدار بالانس برابر می‌شود.

4.    سطح مارجین (Margin Level):

اصطلاح سطح مارجین، به صورت درصدی از نسبت موجودی واقعی به مارجین استفاده‌شده محاسبه خواهد شد و نشان‌دهنده سلامت مالی حساب معاملاتی شما در برابر نوسانات بازار است. 

5.    سطح کال مارجین (Margin Call Level):

در بازار فارکس، سطح هشدار کال مارجین زمانی رخ می‌دهد که سطح مارجین (Margin level) به درصدی معینی برسد یا از آن پایین‌تر بیاید. به محض رسیدن به این حد، به معامله‌گر هشدار داده می‌شود. 
در این وضعیت، معامله‌گر قادر به باز کردن موقعیت‌های معاملاتی جدید نخواهد بود. برای مثال، اگر سطح هشدار مارجین کال ۵۰ درصد باشد، وقتی سطح مارجین به ۵۰ درصد برسد، حساب شما در وضعیت کال مارجین قرار گرفته و امکان باز کردن موقعیت‌های جدید را نخواهید داشت.

6.    لیکوئیدیتی (Liquidation): 

لیکوئیدیتی به آن زمان اشاره دارد که یک معامله‌گر، کل سرمایه‌ی خود را از دست می‌دهد.

7.    مارجین لازم (Required Margin): 

این مارجین، مقداری از دارایی‌های حساب است که قبل از باز کردن موقعیت توسط کارگزار به‌عنوان ضمانت قفل می‌شود. میزان مارجین لازم با محاسبه اختلاف بین ارزش فعلی ضمانت (مارجین) و ارزش داد و ستد با اهرم (لوریج) تعیین می‌گردد.

8.    موجودی/بالانس (Balance):

اصطلاح "بالانس" به کل سرمایه و دارایی‌ها در حساب معاملاتی شما اشاره دارد. این مقدار نسبت به معاملات باز معامله‌گر ارتباطی ندارد. به‌طور مثال، اگر شما ۲۰۰۰ دلار به حساب معاملاتی خود اضافه کرده‌اید، بالانس شما ۲۰۰۰ دلار خواهد بود. 
این مقدار موجودی در طول زمان تغییر نمی‌کند، حتی اگر شما یک معامله را باز کنید؛ البته، پس از بسته شدن معامله، موجودی شما ممکن است افزایش یا کاهش یابد، بسته به نتیجه‌ی سود یا زیانی که دریافت کرده‌اید.

9.    مارجین استفاده‌شده (Used Margin):

مارجین استفاده‌شده، مبلغ حداقلی است که در یک معامله به‌عنوان وثیقه قفل می‌شود و معامله‌گر نمی‌تواند آن را برای باز کردن موقعیت دیگری استفاده کند. 

10.    فول مارجین (Full Margin)

همان‌طور که از نامش می‌توان حدس زد، مارجین کامل یا فول مارجین، به کلیه مارجین‌هایی گفته می‌شود که یک معامله‌گر برای باز کردن و نگهداری موقعیت‌های معاملاتی خود در بازار نیاز دارد تا در حساب معاملاتی‌اش موجود باشد. 
به بیان دیگر، فول مارجین، شامل مجموع مارجین اولیه (مارجین لازم برای باز کردن یک پوزیشن) و هر مارجین اضافی است که احتمال دارد در طول زمان برای معامله‌گر ضروری شود.
این اصطلاحات، ابزارهای ضروری برای فهم و مدیریت ریسک در معاملات مارجین هستند و آگاهی از آن‌ها پیش از ورود به این نوع معاملات، بسیار اهمیت دارد.

 

مزایای استفاده از مارجین

مزایای استفاده از مارجین در معاملات

در ادامه به بررسی مزایای استفاده از مارجین می‌پردازیم:

  •     وام‌های کلان با انعطاف‌پذیری بالا

در معاملات مارجین، کارگزاران وام‌های بزرگی را به تریدرها ارائه می‌دهند که از نظر بازپرداخت بسیار انعطاف‌پذیر هستند. این وام، به محض باز شدن پوزیشن در اختیار تریدر قرار می‌گیرد و تا زمانی که معامله بسته نشود، نیازی به بازپرداخت نیست.

  •    استفاده از اهرم

اهرم، یکی از دلایل اصلی است که سرمایه‌گذاران تمایل زیادی به معامله با مارجین نشان می‌دهند. کارگزاران با فراهم آوردن وام‌های جذاب، قدرت خرید معامله‌گران را تقویت می‌کنند. این امر به تریدرها اجازه می‌دهد که حتی با سرمایه‌های کوچک، معاملات بزرگی را انجام دهند.

  •   افزایش سود

در صورتی که معاملات تریدر با سود همراه باشد، استفاده از معاملات مارجین می‌تواند سوددهی را برای او افزایش دهند.

  •   امکان معامله روی چند نماد

استفاده از حساب مارجین، به شما امکان می‌دهد تا سرمایه‌ی قابل توجهی در اختیار داشته باشید و به طور همزمان روی چند نماد مختلف پوزیشن‌های معقولی باز کنید. در این حالت، اگر برخی از معاملات طبق تحلیل شما پیش نرود، می‌توانید ضررها را جبران کرده و حتی به کسب سود اضافی نیز بپردازید.

  •    کارمزد پایین در معاملات روزانه

اگر شما به‌عنوان یک معامله‌گر روزانه فعالیت کنید و معامله‌ی شما تا پایان روز (به وقت سرور کارگزار) بسته شود، تنها یک کارمزد جزئی پرداخت خواهید کرد و هیچ سواپ شبانه‌ای به آن اضافه نخواهد شد.


معایب استفاده از مارجین

معایب استفاده از مارجین

معاملات با استفاده از مارجین، با وجود داشتن فواید قابل توجهی برای معامله‌گران، معایبی نیز دارند. در ادامه، به برخی از مهم‌ترین معایب آن‌ها اشاره میکنیم.
زمانی که سرمایه‌گذاران، بیشتر با هدف افزایش سود به معاملات مارجین دار روی می‌آورند، باید متوجه این موضوع باشند که در این نوع معاملات، میزان زیان احتمالی نیز به همان اندازه افزایش می‌یابد. 
به‌عنوان مثال، اگر ارزش دارایی‌های خریداری‌شده توسط حساب مارجین به‌طور ناگهانی کاهش پیدا کند، سرمایه‌گذار احتمال دارد که نه تنها سرمایه‌ی قابل توجهی را از دست بدهد، بلکه با موقعیتی مواجه گردد که حساب او دچار کال مارجین شود. 
همچنین، استفاده از مارجین، مستلزم پرداخت هزینه‌هایی به بروکر برای مقدار وامی است که به تریدر ارائه می‌دهند. کارگزاران اغلب هزینه‌ی بهره را دریافت می‌کنند که این هزینه‌ها باید پرداخت شوند، صرف نظر از اینکه عملکرد حساب مارجین شما مثبت باشد یا منفی.


فرمول محاسبه‌ی مارجین (برای هر معامله) 

محاسبه‌ی مارجین برای هر معامله، در دو وضعیت انجام می‌گیرد. در صورتی که ارز پایه با ارز حساب معامله‌گر یکی باشد؛ فرمول محاسبه‌ی مارجین برای هر معامله به شکل زیر است:
مارجین لازم = ارزش واقعی معامله × نرخ مارجین
و در صورتی که، ارز پایه با ارز حساب معامله‌گر متفاوت باشد؛ فرمول محاسبه‌ی مارجین برای هر معامله به شکل زیر خواهد بود:
مارجین لازم = ارزش واقعی معامله × نرخ مارجین × نرخ تبدیل بین ارز پایه و ارز حساب


مفهوم سررسید در معاملات مارجین دار چیست؟

سررسید در معاملات مارجین دار

در معاملات با مارجین، برخلاف معاملات سنتی که دارای تاریخ سررسید معینی هستند، تاریخ سررسیدی وجود ندارد. شما می‌توانید معاملات خود را تا زمان دلخواه و نیازمندی، با پرداخت بهره، باز نگه دارید. 
البته، لازم است که همواره به میزان ضررهای احتمالی در معاملات خود توجه کنید. چنانچه ضررها به حد نزدیکی از موجودی حساب شما رسیده باشند و شما خواستار ادامه نگهداری معامله باشید، می‌توانید با افزودن به موجودی اولیه‌تان، ریسک را کاهش دهید. 
این افزایش موجودی می‌تواند به شما امکان دهد تا موجودی خود را به سطح لازم برای ادامه معامله برسانید و از احتمال وقوع ضررهای بیشتر پیشگیری کنید. با این حال، همچنان باید به مدیریت دقیق ریسک و کنترل ضررها توجه ویژه‌ای داشته باشید تا از خطرات افزایشی جلوگیری به عمل آید.

 

تفاوت مارجین و لوریج (اهرم) در چیست؟

در دنیای پرتلاطم بازارهای مالی، دو مفهوم اساسی به نام‌های «مارجین» و «اهرم» یا «لوریج» وجود دارد که توسط معامله‌گران برای کسب موفقیت در این بازارها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دو عنصر، هرچند که از لحاظ مفهومی متفاوت هستند، اما در ارتباط با یکدیگر قرار دارند و نقش مهمی در فعالیت‌های مالی ایفا می‌کنند. 
مارجین، به میزان پولی اشاره دارد که تریدرها به صرافی یا کارگزاری خود پرداخت می‌کنند تا از این طریق امکان نگهداری پوزیشن‌های باز خود در بازارها را داشته باشند. این مبلغ به عنوان ضمانت عمل می‌کند و به تریدرها اجازه می‌دهد تا در تعداد بیشتری از معاملات شرکت کنند و سرمایه‌گذاری‌های بیشتری در بازارهای مالی انجام دهند. 

اما، اهرم یا «لوریج» در فارکس به تریدرها این امکان را می‌دهد که با استفاده از سرمایه موجود خود، به حجم بیشتری از معاملات دسترسی پیدا کنند. به عنوان مثال، اگر نسبت اهرم در یک کارگزاری ۱ به ۳۰ باشد، این بدان معناست که تریدر می‌تواند تا سی برابر سرمایه خود را برای معاملات به کار ببرد. 
اهرم به تریدر اجازه می‌دهد که با استفاده از مقدار کمتری از سرمایه خود، به حجم بیشتری از معاملات دسترسی پیدا کند و از فرصت‌های موجود در بازار بهره‌برداری کند. 
در پایان، اهرم میزان درصدی از ارزش کلی معامله (مارجین) که برای باز کردن یک پوزیشن نیاز است را نشان می‌دهد.
بنابراین، نسبت اهرم با مارجین تعیین می‌گردد و این به تریدرها این امکان را می‌دهد تا بازدهی و بهره‌وری بیشتری را در معاملات خود داشته باشند و در بازارهای مالی سود بیشتری کسب کنند.


چطور ریسک معاملات مارجین را کنترل کنیم؟ 

معامله با مارجین، به‌خودی‌خود پیچیده و چالش‌برانگیز است. این نوع معامله بر مبنای قرض گرفتن پول شکل می‌گیرد. اگر نتوانید موقعیت معاملاتی‌تان را در زمان مناسب ببندید یا از اهرم نادرستی استفاده کنید، احتمال دارد که تمام سرمایه‌تان را از دست بدهید و بازپرداخت وام با مشکل مواجه شود. 
با این حال، رعایت برخی اصول و نکات می‌تواند به‌طور چشمگیری ریسک را کاهش دهد. در ادامه، توصیه‌هایی برای مدیریت ریسک در معاملات مارجین ارائه می‌کنیم که برای تریدرها مفید خواهد بود:

  •   اگر تازه‌کار هستید و سرمایه‌ای محدود دارید، توصیه می‌شود از اهرم‌های پایین، مانند ۱ تا ۲۰، استفاده کنید. 
  •    برای معاملات خود حتماً حد سود و ضرر بگذارید. 
  •   پیش از ورود به هر معامله، استراتژی مشخص و مناسبی طراحی کنید. 
  •   به همبستگی بازارها با یکدیگر توجه داشته باشید (چه همبستگی مثبت و چه منفی).
  •    اخبار کلیدی سیاسی و اقتصادی که شامل تغییرات نرخ بهره و بی‌ثباتی‌های جهانی می‌شود را دنبال کنید. 

همچنین، آشنایی با تکنیک‌های مقیاس‌گذاری در معاملات می‌تواند به شما کمک کند تا ضررها را کاهش و سودها را افزایش دهید.


سخن آخر

در این مقاله سعی کردیم، به توضیح مارجین در فارکس و مفاهیم آن بپردازیم. یکی از اصول حیاتی در مسیر تبدیل شدن به یک تریدر حرفه‌ای، فراگیری مفهوم مارجین است. بسیاری از تریدرها معتقدند که استفاده از این ابزار می‌تواند خطرناک باشد که بر اساس توضیحات داده شده، این باور منطقی به نظر می‌رسد. 
با این وجود، اگر روش‌های کارآمد استفاده از این نوع وام‌دهی را فرا گیرید و تجربه کافی در ترید داشته باشید، دیگر جایی برای نگرانی وجود ندارد و می‌توانید با بهره‌گیری از آن، به سودهای بزرگی دست یابید.
در پایان، شما را دعوت می‌کنیم تا نظرات خود را درباره‌ی مارجین در بازار‌های مالی، با ما به اشتراک بگذارید تا با تبادل تجربیات، در نهایت همگی بتوانیم معاملات بهینه‌تری را در بازار تجربه کنیم.
 


👈 درباره لایت فارکس بیشتر بدانید!


 

فرصت هیچ یادگیری را از دست ندهید! به ترتیب بخوانید :

آنچه خـواهید خـواند:

آخریـن بررسی شده‌های بازار سرمایه

دیدگاه خود را درباره” مارجین در فارکس چیست؟ + اصطلاحات مارجین ”با ما در میان بگذارید.