بازار فارکس، یکی از پرنوسان ترین بازارهای مالی در جهان به شمار میاید. اما همین نوسان ها میتواند فرصتهای سودآور زیادی برای معامله گران فراهم آورد. این بازار همچنین طیف گسترده ای از محصولات را ارائه میدهد که معامله گران میتوانند از طریق آنها به سرمایه گذاری در ارزهای مختلف، کالاها، شاخصها و سایر ابزارهای مالی بپردازند. ارائه این محصولات متنوع، امکان ایجاد تنوع در سبد دارایی را به معامله گران میدهد. بنابراین ریسک سرمایه گذاری آنها نیز کاهش خواهد یافت. اینها برخی از دلایل عمده علاقه مردم به بازار فارکس هستند. اما در حال حاضر، فعالیت در بازار فارکس برای کاربران ایرانی با مشکلاتی همراه است. دلیل آن هم تحریمهای اقتصادی و پیدایش محدودیتهایی در زمینه مشارکت در سیستم مالی جهانی است. از این رو، برای بسیاری از افراد سوال است که آینده فارکس در ایران چگونه خواهد بود؟ آیا سرمایه گذاری در این بازار برای ایرانیان امن است؟
برای دریافت پاسخ، تا انتهای این مقاله از مجله چراغ همراه ما باشید.
معامله گران ایرانی باید به این موضوع دقت نمایند که روابط ایران با بازار فارکس بسیار پیچیده و خاص است. لذا به طور قطع، نمیتوان راجع به صعودی یا نزولی بودن آینده فارکس در ایران نظر داد. با این حال، چند روند کلیدی و عمومی وجود دارد که میتوان برای آینده بازار فارکس در ایران متصور شد. مثل:
تنشهای بین المللی مانند جنگ، تحریمها و اختلافات تجاری، میتواند بر ارزش یک ارز تاثیر مستقیم بگذارد. این رویدادها موجب عدم اطمینان در بازار ارز خواهند شد. در نتیجه، سرمایه گذاران را از سرمایه گذاری در ارزهای کشورهای درگیر در تنش ها منصرف خواهند کرد. این موضوع، میتواند منجر به کاهش تقاضا برای ارزهای این کشورها و در نتیجه کاهش ارزش در آنها شود. به عنوان مثال، در سال 2022، پس از آغاز جنگ در اوکراین، ارزش روبل روسیه به شدت کاهش یافت. این امر به دلیل عدم اطمینان در بازار ارز و کاهش تقاضا برای روبل بود.
آینده فارکس در ایران نیز به تغییرات سیاسی، اقتصادی و قوانین مرتبط است. در صورتی که تحریمهای علیه ایران کنار بروند و شرایط اقتصادی کشور بهبود یابد، میتوان انتظار داشت که ارزش ارز پول ملی (ریال) افزایش یابد. در نتیجه، افزایش تقاضا برای فارکس در ایران و ایجاد فرصتهای جدید برای سرمایه گذاران و تجارتهای بین المللی را به دنبال داشته باشد.
قوانین و مقررات مرتبط با فارکس و معاملات بین المللی میتواند بر نحوه فعالیت این بازار تاثیر بگذارد. در صورت وجود قوانین و مقررات نامناسب، شاهد عدم شفافیت، ریسک و هزینه های اضافی خواهیم بود. در نتیجه، سرمایه گذاران و شرکتها ممکن است از سرمایه گذاری در این بازار اجتناب کنند. تغییر در قوانین و مقررات مرتبط با فارکس میتواند به رفع این چالشها کمک کند و زمینه را برای رشد بازار فارکس فراهم آورد. به عنوان مثال، در صورتی که اصلاحات زیر در ایران اتفاق بیافتد، میتوانیم شاهد رشد بازار فارکس در آن باشیم.
علاوه بر اینها، اصلاحات در سیاستهای بانکی و مالی نیز متواند به رشد بازار فارکس کمک کند. به عنوان مثال، میتوان با:
تحولات اقتصادی و سیاسی چه در داخل و چه در خارج از ایران میتوانند تاثیر زیادی بر تغییر در روند بازار فارکس بگذارند. تغییرات سیاسی مانند انتخابات، تغییر دولت، تنشهای بینالمللی و جنگ که در بخشهای قبلی راجع به آن صحبت کردیم. تحولات اقتصادی هم مانند نرخ تورم، رشد اقتصادی، نرخ بهره و قیمت کالاهای اساسی. تمام این رویدادها میتوانند باعث افزایش یا کاهش تقاضا برای یک ارز شوند و در نتیجه ارزش آن را تحت تاثیر قرار دهند.
زیرساختهای مالی مناسب میتواند به تسهیل معاملات فارکس و کاهش ریسکها کمک کند. توسعه زیرساختهای مالی در کشور، یقیناً بر بهبود آینده فارکس در ایران تاثیر زیادی خواهد گذاشت. این امر میتواند شامل موارد زیر باشد:
تحریمها علیه ایران به اقتصاد این کشور آسیب زیادی وارد کردند و بر فعالیتهای تجاری و مالی آن تاثیر منفی گذاشته اند. اما در سالهای اخیر، شاهد یشرفت هایی در زمینه کاهش تحریمها علیه ایران بوده ایم. این امر موجب ایجاد بسترهایی جهت آماده سازی اقتصاد کشور برای تجارت و سرمایه گذاری بین المللی بیشتر خواهد شد. باز شدن اقتصاد ایران برای تجارت و سرمایه گذاری بین المللی میتواند منجر به افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی در بازار فارکس شود. به عنوان مثال، اگر ایران بتواند با کشورهای اروپایی توافقنامه تجاری منعقد کند، افزایش واردات کالاها و خدمات از این کشورها را شاهد خواهیم بود. این امر میتواند منجر به افزایش تقاضا برای ارزهای اروپایی، مانند یورو و پوند شود.
همچنین، اگر ایران بتواند با شرکتهای خارجی برای سرمایه گذاری در بخشهای مختلف اقتصاد خود قرارداد امضا کند، افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی اتفاق خواهد افتاد. مثلا، اگر یک شرکت آمریکایی برای سرمایه گذاری در بخش نفت و گاز ایران قرارداد امضا کند، میتواند منجر به افزایش تقاضا برای دلار آمریکا شود. در مجموع، میبینید که تلاش برای کاهش تحریمها علیه ایران، نه تنها فرصتهای جدید برای سرمایه گذاران فراهم میاورد، بلکه به رشد اقتصاد کشور و بهبود آینده فارکس در ایران نیز کمک خواهد کرد.
با وجود تحریمهای شدید علیه کشور ایران، بازار ارز در آن طی سالهای اخیر به رشد خود ادامه داده است. حجم معاملات فارکس در ایران به طور پیوسته در حال افزایش است و معامله گران و سرمایه گذاران بیشتری در بازار فعال میشوند. دلیل آن هم موارد زیر است.
با ادامه رشد بازار ارز در ایران، باید بهبود نظارتی هم برای آینده فارکس در ایران اتفاق بیافتد. دلیل آن هم موارد زیر است.
لازم به ذکر است که بانک مرکزی ایران در جهت بهبود شفافیت و کاهش خطر تقلب در بازار، همواره در تلاش میباشد. از جمله اقدامات این بانک میتوانیم به ایجاد سامانه معاملات ارزی متمرکز، ممنوعیت فعالیت صرافیهای غیرمجاز و افزایش سطح آگاهی عمومی از بازار فارکس اشاره کنیم. با این حال، هنوز راه زیادی برای بهبود نظارت بر بازار ارز در ایران وجود دارد. بانک مرکزی باید اقدامات بیشتری را برای افزایش شفافیت بازار، کاهش ریسک سرمایه گذاران و محافظت از بازار در برابر سوء استفاده انجام دهد. مثل:
به دلیل تحولات سیاسی و اقتصادی که طی سالهای اخیر در کشور داشتیم، پیش بینی آینده فارکس در ایران میتواند پیچیده و چالش برانگیز باشد. بر اساس برخی پیش بینیها، بازار فارکس در ایران در سالهای آینده همچنان با نوسانات زیادی همراه خواهد بود. این امر به دلیل شرایط اقتصادی نامناسب ایران و همچنین عدم ثبات سیاسی در منطقه است. با این حال، انتظار میرود که حجم معاملات فارکس در ایران در سالهای آینده افزایش یابد. این امر به دلیل افزایش آگاهی مردم ایران از این بازار و همچنین افزایش دسترسی به اینترنت و ابزارهای معاملاتی است.
اما تحلیلگران برای تحلیل دقیق تر آینده بازار ارز (فارکس) در ایران، به عنوان یک بازار غیر متمرکز، از تکنیکها و روشهای مختلفی استفاده میکنند.
برخی از ابزارهای تکنیکال محبوب که از آنها برای پیش بینی آینده فارکس میتوان استفاده کرد، عبارتند از:
۱. خطوط روند: خطوط روند ابزارهای ساده ای هستند که برای شناسایی روندهای قیمت استفاده میشوند.
۲. کانالهای روند: کانالهای روند ابزارهای پیشرفته تری نسبت به خطوط روند میباشند. از این ابزار تکنیکال هم برای شناسایی روندهای قیمت و همچنین محدوده های احتمالی حرکت قیمت استفاده میشود.
۳. الگوهای کندل استیک: الگوهای کندل استیک، از معروفترین الگوهای قیمتی در تکنیکال هستند که میتوانند برای شناسایی فرصتهای معاملاتی استفاده شوند. البته از الگوهای دیگری هم در این زمینه میتوانید استفاده کنید. مثل الگوهای سر و شانه، الگوهای کف دوقلو، مثلث متقارن و ... .
۴. اعداد فیبوناچی: اعداد فیبوناچی هم به عنوان ابزار تکنیکال پرکاربرد، برای شناسایی نقاط حمایت و مقاومت و همچنین نقاط ورود و خروج استفاده میشوند.
اینها برخی از ابزارهای تکنیکالی هستند که تحلیلگران به کمک آنها میتوانند آینده فارکس در ایران را پیش بینی کنند. البته صرفاً با به کارگیری این ابزارها، نمیتوان نظر قطعی و صد درصدی، صادر کرد. برای دستیابی به تفسیر دقیق تر از آینده بازار با استفاده از شاخصها و الگوهای تکنیکال، باید از آنها در کنار دیگر روشهای تحلیل مثل تحلیل بنیادی استفاده کرد.
برای پیش بینی آینده فارکس در ایران با تحلیل بنیادی، تریدرها بایستی داده های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشورهایی که ارزهای آنها در فارکس معامله میشوند را بررسی کنند. این ابزارها و تکنیکها به آنها کمک میکنند تا چشم انداز اقتصادی کشورها را ارزیابی کنند و به درک عمیقی از تاثیر عوامل بنیادی بر قیمت ارزها دست یابند. برخی از این ابزارها عبارتند از:
۱. شاخصهای اقتصادی: شاخصهای اقتصادی، داده هایی هستند که وضعیت اقتصادی یک کشور را اندازه گیری میکنند. برخی از شاخص های اقتصادی مهم عبارتند از نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی (GDP)، نرخ بیکاری و تورم.
۲. اخبار اقتصادی: اخبار اقتصادی گزارشهایی هستند که در مورد تحولات اقتصادی منتشر میشوند و تاثیر قابل توجهی بر قیمت ارزها دارند.
۳. سیاستهای پولی: سیاست پولی به مجموعه تصمیمات و اقداماتی اطلاق میشود که بانک مرکزی یا سازمانهای مشابه در یک کشور برای کنترل عرضه پول، نرخ بهره و سطح تورم انجام میدهند. تاثیر این سیاستها بر بازار فارکس (ارزهای خارجی) ناشی از اثرات مستقیم و غیرمستقیم آنها بر اقتصاد یک کشور است. تاثیرات مستقیم به تغییرات نرخ بهره و ارزش ارز ملی مربوط میشوند. اما تاثیرات غیرمستقیم هم برمیگردد به روندهای اقتصادی، تورم، و سطح اشتغال.
۴. نرخ بهره: نرخ بهره یکی از مهمترین عوامل بنیادی است که بر قیمت ارزها تاثیر میگذارد. نرخ بهره بالاتر نشان دهنده جذابیت بیشتر یک ارز برای سرمایه گذاران است. این امر میتواند منجر به افزایش تقاضا برای آن ارز و افزایش ارزش آن شود.
۵. مداخله ارزی: مداخله ارزی به فرآیندی اشاره دارد که طی آن، بانک مرکزی یا دولت با خرید و فروش ارز در بازار ارز، سعی در تاثیرگذاری بر ارزش ارز ملی یا کنترل نرخ ارز دارند. این عمل به منظور تثبیت بازار ارز یا جلوگیری از نوسانات بیشتر در ارزش ارز کاربرد دارد.
در بخش قبلی گفتیم که یکی از ابزارهای بنیادی برای پیش بینی آینده فارکس در ایران، شاخصهای اقتصادی هستند. این شاخصها ضمن اینکه بینشی عمیق از وضعیت اقتصادی فعلی کشور ارائه میدهند، تاثیر بسزایی در پیش بینی روندهای آینده بازار نیز خواهند گذاشت. مهمترین شاخصهای اقتصادی عبارتند از:
۱. تولید ناخالص داخلی (GDP): به معنی اندازه گیری حجم تولیدات داخلی یک کشور است؛ تولید ناخالص داخلی در تحلیل بنیادی اقتصادی به عنوان یکی از مولفههای اصلی مورد توجه قرار میگیرد. زیرا نشان دهنده ابتدایی ترین حجم اقتصاد یک کشور است. بنابراین درک درست از تغییرات آن میتواند در تحلیل و پیش بینی روندها و وضعیت اقتصادی کشور مفید باشد.
۲. شاخص قیمت مصرف کننده (CPI): یک شاخص اقتصادی است که به اندازه گیری تغییر قیمت سبدی از کالاها و خدماتی را که معمولاً توسط مردم مصرف میشود، میپردازد. افزایش CPI به معنی افزایش هزینه زندگی است. این امر میتواند باعث کاهش ارزش ارز شود. زیرا مردم میتوانند با همان مقدار پول کمتر کالاها و خدماتی خریداری کنند. اما کاهش CPI به معنی کاهش هزینه زندگی است. بنابراین در پی آن، شاهد افزایش ارزش ارز خواهیم بود. زیرا مردم میتوانند با پول بیشتر کالاها و خدمات دیگری خریداری کنند. بنابراین، CPI یک شاخص مهم برای پیش بینی معامله گران ارز از آینده بازار است.
۳. شاخص مدیران خرید (PMI): یک شاخص اقتصادی است که سلامت کلی اقتصاد را اندازه گیری میکند. این شاخص توسط انجمن مدیریت خرید (ISM) در ایالات متحده تهیه و هر ماه منتشر میشود. شاخص PMI با استفاده از یک مقیاس صفر تا صد اندازه گیری میشود. PMI بالای 50 نشان میدهد که فعالیت تجاری در حال افزایش است. اما برعکس، PMI کمتر از 50 نشان میدهد که فعالیت تجاری در حال کاهش است.
تحلیل آینده فارکس در ایران با تحلیل احساسات، یک روش تحلیلی است که به بررسی احساسات و رفتار معامله گران ارز میپردازد. این تحلیل بر این فرض استوار است که احساسات معامله گران میتواند بر تصمیمات آنها و در نهایت بر قیمت ارز تاثیر بگذارد. روشهای مختلفی برای تحلیل احساسات وجود دارد. مثل:
۱. پردازش زبان طبیعی (NLP): یک شاخه از هوش مصنوعی است که به تعامل کامپیوترها و زبان طبیعی انسان میپردازد. NLP از الگوریتمها و تکنیکهای مختلفی برای درک، پردازش و تولید زبان طبیعی استفاده میکند.
۲. رسانه های اجتماعی: تحلیلگران در این روش، از تجزیه و تحلیل رسانه های اجتماعی برای بررسی نظرات و احساسات معامله گران در مورد ارزهای مختلف، کمک میگیرند.
۳. اخبار: تحلیلگران از تجزیه و تحلیل اخبار برای بررسی تاثیر اخبار بر احساسات تریدرها استفاده میکنند.
۴. حجم معاملات: تحلیلگران به کمک تجزیه و تحلیل حجم معاملات به بررسی میزان فعالیت معامله گران در یک ارز خاص میپردازند.
تحلیل احساسات می تواند یک ابزار مفید برای تحلیلگران در جهت پیش بینی آینده فارکس در ایران باشد. با این حال، مهم است که بدانید این تحلیلها صرفاً یک ابزار کمک هستند. بنابراین نباید از آنها به تنهایی برای ارسال نظر در رابطه با آینده بازار پیش بینی کنید. استفاده از این روش در کنار دیگر ابزارهای تحلیل (بنیادی و تکنیکال)، اطلاعات دقیقتری در اختیارتان قرار خواهد داد.
در این مقاله از مجله چراغ راجع به آینده فارکس در ایران صحبت کردیم. گفتیم که پیش بینی آینده فارکس، موضوعی بس پیچیده و البته چالش برانگیز است. بنابراین، هیچ نظر قطعی و مشخصی در این زمینه وجود ندارد. اما در کل، افزایش آگاهی مردم نسبت به بازار فارکس، کاهش تحریمها و توسعه زیرساختهای مالی، میتوانند آینده ای درخشان را برای فارکس در ایران رقم بزنند. در این مقاله، همچنین راجع به مهمترین ابزارهای تحلیل، به منظور پیش بینی هر چه دقیق تر وضعیت فارکس در آینده صحبت کردیم. با استفاده از ترکیبی از این ابزارهای تحلیلی، میتوان دیدگاه بهتری نسبت به آینده فارکس در کشورمان به دست آورد. با این حال، باید در نظر بگیرید که هیچ تضمینی وجود ندارد تا این ابزارها بتوانند پیش بینی دقیقی ارائه دهند.
👈 بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان
شاید دوست داشته باشید بخوانید:
چگونه از فیبوناچی اصلاحی در معاملات استفاده کنیم؟
1 ماه پیش 2K بازدید
آشنایی با انواع جفت ارز در فارکس | کدام جفت ارز برای ترید بهتر است؟
1 سال پیش 9K بازدید
آشنایی با انواع نمودار در فارکس + کاربرد و نحوه تحلیل آنها
1 سال پیش 3K بازدید
از خدمات و امکانات صرافی مکسی برای تریدرها چه میدانید؟
1 سال پیش 3K بازدید
آنچه خـواهید خـواند:
آخریـن بررسی شدههای بازار سرمایه
عضو چراغ نیستید؟
ثبت نام