آشنایی با انواع نمودار در فارکس + کاربرد و نحوه تحلیل آنها آشنایی با انواع نمودار در فارکس + کاربرد و نحوه تحلیل آنها

آشنایی با انواع نمودار در فارکس + کاربرد و نحوه تحلیل آنها

قیمت کالاهای با ارزش مانند انواع سهام، طلا، جفت ارزها و دلار در طول یک دوره زمانی مشخص در فارکس با کمک نمودارها انجام میشود. در واقع، نمودارها قیمتها را در یک بازه‌ زمانی مشخص (از 10 دقیقه تا ۱۰ سال) نشان میدهند. در تحلیل تکنیکال، روشهای متفاوتی برای ترسیم نمودار وجود دارد که هر کدام از آن‌ها کاربرد و ویژگیهای خاص خودشان را دارند. نمودارهای خطی، شمعی (کَندِلی) و میله‌ای از معروف ترین انواع نمودار در فارکس هستند. در این مقاله آموزشی از چراغ، قصد داریم تا علاوه بر این سه نمودار معروف، نمودار هیکن آشی را نیز به شما معرفی کنیم که شاید کمتر تریدری از آن استفاده کند. اما این نوع نمودار هم سیگنالهای خوب و دقیقی ارائه میدهد. برای آشنایی بیشتر با این نمودارها، کاربرد و نحوه تحلیل آنها، این مطلب را تا انتها با دقت بخوانید.

۱. نمودار خطی ساده ترین نوع نمودار در فارکس

نمودار خطی، از معروف‌ ترین و البته ساده‌ ترین انواع نمودار در فارکس میباشد. از این رو، برای تریدرهای تازه کار مفید است. این نمودار از به هم وصل کردن آخرین قیمتها یا به عبارتی همان قیمتهای بسته شدن به دست میاید. در واقع، قیمت بسته شدن (close price) در یک روز معاملاتی، یک نقطه از نمودار خطی را برای ما میسازد. اما ایراد نمودارهای خطی این است که راجع به قیمت باز شدن سهم و یا بالاترین یا پایین‌ترین قیمت، اطلاعاتی در اختیار سهامداران قرار نمیدهند. درست است که تمرکز در این نمودار روی حرکت قیمتهای پایانی است، اما در نرم ‌افزارهای مختلف این موضوع میتواند قابل تغییر باشد. شما میتوانید به دلخواه خودتان در نرم‌افزار تنظیم کنید که نمودار با چه قیمتی ترسیم گردد. به هرحال این موضوع مساله‌ی چندان مهمی نیست و بهتر است از گزینه‌ی پیشفرض نرم‌افزار که همان قیمت پایانی است، استفاده کنیم.

کاربرد نمودار خطی در فارکس

نمودارهای خطی، قیمتها را در محدوده‌ های زمانی بزر‌تر مانند روزانه، هفتگی و ماهانه نشان میدهند. این باعث میشود روند کلی بازار قابل مشاهده باشد. اما جزئیات تغییرات قیمت در طول روز قابل دیدن نیست. بنابراین این نوع از نمودارهای فارکسی، برای تجارت فعال و تحلیل هر لحظه قیمت مناسب نیستند. سرمایه ‌گذاران بلندمدت عموما از این نوع نمودارها استفاده میکنند تا روند عمومی بازار را تشخیص دهند. از نمودارهای خطی، همچنین برای تعیین نقاط حمایت و مقاومت در یک روند قیمتی، میتوانید استفاده کنید.

نحوه تحلیل یک نمودار خطی

یک نمودار خطی-زمانی در فارکس، شامل قسمتهای مختلف به شرح زیر است.

۱. محور افقی: محور افقی نمودار، محدوده زمانی را نشان میدهد. مثلا میتواند یک هفته، ماه یا سال باشد.

۲. محور عمودی: محور عمودی، مقدار قیمت را نشان میدهد.

۳. خطوط روی چارت: خطوط رسم شده روی نمودار، تغییرات قیمت در طول زمان هرا نشان میدهند. شیب بیشتر خط نشانه تغییرات سریع‌تر قیمت میباشد. در کل، سه نوع خط روند داریم.

  • خط روند صعودی: از متصل کردن کفهای قیمتی (کف جدید بالاتر از کف قبلی) تشکیل میشود و شیب آن همانطور که در شکل میبینید، مثبت است.
  • خط روند نزولی: از اتصال حداقل 2 سقف قیمتی (سقف جدید پایین‌تر از سقف قبلی) تشکیل میشود و شیب آن همیشه منفی و رو به پایین است.
  • خط روند خنثی (ساید): سقف و کف قیمتی بالاتر یا پایین تر از قبلی تشکیل نخواهد شد. در این نوع خط روند، زاویه شیب تقریباً صفر است.
تحلیل یک نمودار خطی در فارکس

۴. نقاط بالا و پایین: نقاط بالا و پایین خط، حداکثر و حداقل قیمت در بازه زمانی مشخص را نشان میدهند.

۵. نقاط حمایت و مقاومت: میتوان از روند خطوط، مقاومتها و حمایتها را تجزیه و تحلیل کرد. حمایتها و مقاومتها سطوحی هستند که قیمت از آن‌ها عبور میکنند. نقاط حمایت معمولاً پس از یک روند نزولی رخ میدهند و نشان میدهند که قیمت ممکن است در حال تغییر جهت باشد. اما در مقابل، نقاط مقاومت معمولاً پس از یک روند صعودی رخ میدهند و نشان میدهند که قیمت ممکن است در حال تغییر جهت باشد.

نقاط حمایت و مقاومت در نمودار فارکس

۲. نمودار میله ‌ای از انواع نمودار در فارکس

نمودار میله ‌ای هم نوع دیگری از انواع نمودار در فارکس میباشد که از جمله نمودارهای OHLC به حساب میاید. نمودارهای میله ‌ای خود بر دو قسم هستند. نمودار میله ‌ای کاهشی و نمودار میله‌ای افزایشی. همان ‌طور که در شکل مشاهده می‌کنید، در نمودار میله‌ ای کاهشی یا منفی، قیمت باز شدن سهم در بالا قرار دارد. وقتی نمودار میله ‌ای کاهشی یا نزولی باشد، یعنی ارزش سهام طی آن دوره افت کرده است. اما در نمودار میله ‌ای افزایشی یا مثبت، قیمت بسته شدن سهم در بالا قرار دارد. نمودار میله ‌ای افزایشی، رشد سهم در آن بازه‌ معاملاتی را نشان میدهد.

منظور از نمودارهای OHLC چیست؟

گفتیم که نمودار میله ای از جمله نمودارهای OHLC به حساب میاید. نمودارهای OHLC، نمودارهایی هستند که چهار قیمت باز (OPEN)، قیمت بسته (CLOSE) و قیمت بالا (HIGH) و قیمت پایین (LOW)، در آنها قابل مشاهد است. (نمودارهای خطی، جزو این دسته از نمودارها نیستند).

  • قیمت باز (OPEN): اولین قیمتی است که در یک بازه‌ معاملاتی در آن قیمت معامله ‌ای صورت میگیرد.
  • قیمت بسته (CLOSE): آخرین قیمتی است که در یک بازه‌ معاملاتی در آن قیمت معامله ‌ای صورت میگیرد.
  • قیمت بالا (HIGH): بیشترین قیمتی است که در یک بازه‌ معاملاتی در آن قیمت معامله ‌ای صورت میگیرد.
  • قیمت پایین (LOW): کمترین قیمتی است که در یک بازه‌ معاملاتی در آن قیمت معامله ‌ای صورت میگیرد.

کاربرد نمودار میله ای در فارکس

نمودارهای میله ‌ای یک فرمت متفاوت از نمودارهای خطی هستند که برای معامله‌ گران که به جزئیات بیشتر توجه میکنند، مناسب‌ تر به نظر میرسند. تفاوت اصلی نمودارهای میله ‌ای با خطی این است که در نمودار میله ‌ای، قیمت باز و بسته شدن در یک دوره زمانی مشخص (معمولا یک روز) را میتوانید مشاهد نمایید. در کل، نمودار میله ‌ای اطلاعات بیشتری از حرکت قیمت در طول هر دوره را نشان میدهد. از این رو، برای تجزیه و تحلیل کوتاه‌ مدت مناسب‌ تر است.

نحوه تحلیل یک نمودار میله ای

نحوه تحلیل یک نمودار میله ای

برای خواندن یک نمودار میله‌ ای در فارکس باید به موارد زیر توجه نمایید.

  • هر میله، یک دوره زمانی (معمولا یک روز یا یک هفته) را به شما نشان میدهد.
  • طول میله بالایی قیمت باز دوره زمانی خاص را نشان میدهد.
  • طول میله پایینی قیمت بسته دوره زمانی خاص را نشان میدهد.
  • بدنه میله بازه قیمتی بین قیمت باز و بسته را نشان میدهد.
  • اگر میله بلند باشد، به معنای تغییرات قیمت زیاد در آن دوره است.
  • اگر میله کوتاه باشد، یعنی شاهد تغییرات قیمت کمتری در آن دوره بودیم.
  • تغییر رنگ و شکل میله ‌ها الگوهای مختلف را نشان میدهد. با مشاهده این الگوها میتوان روندها و نقاط مهم قیمتی را تشخیص داد. به طور معمول، میله های سبز به معنای افزایش قیمت و میله های قرمز به معنای کاهش قیمت هستند.

۳. نمودار شمعی، از پرکاربردترین انواع نمودار در فارکس

نمودار شمعی، از پرکاربردترین انواع نمودار در فارکس

نمودار شمعی (کَندِلی)، از پرکاربردترین و معروف‌ترین انواع نمودار در فارکس به شمار میاید. در مقاله آموزشی آشنایی با مفهوم کندل استیک، به صورت مفصل راجع به این دسته از نمودارها صحبت کردیم و گفتیم که ژاپنیها نخستین افرادی بودند که از کندل، در قرن هجدهم برای بررسی قیمت برنج استفاده میکردند. این نمودار، تمام اطلاعات نمودار میله ‌ای را در خودش دارد و هر دوی این نمودارها از نوع OHLC هستند. اما نمودار میله ‌ای از لحاظ بصری، جالب‌ تر و تفسیر آن هم آسان‌تر است. یک نمودار شمعی دارای دو بخش بدنه‌ اصلی و سایه (دم یا فتیله) میباشد. بدنه‌ اصلی، قیمت باز و بسته شدن را نشان میدهد. در حالی که سایه ‌ها بالاترین و پایین ‌ترین قیمت را نشان میدهند. اگر قیمت سهم صعودی باشد، بدنه‌ شمع سفید یا سبز و اگر قیمت نزولی باشد، بدنه‌ شمع سیاه یا قرمز است.

کاربرد نمودار شمعی در فارکس

نمودارهای شمعی ژاپنی یا کندل استیکها، نمودارهای همه کاره هستند که در سناریوهای مختلف معاملاتی میتوانید از آنها استفاده نمایید. معامله گران، اغلب از انواع الگوهای کندل استیک همچون دوجی، صلیب و ...، برای شناسایی روند، الگوهای نمودار و همچنین سیگنالهای معکوس، استفاده میکنند. فرقی ندارد که یک معامله گر بلند مدت باشید یا کوتاه مدت. به هرحال، نمودارهای شمعی، برای تجزیه و تحلیل تمام جفت ارزهای فارکسی در تایم فریمهای مختلف، مناسب هستند.

نحوه تحلیل یک نمودار شمعی

نحوه تحلیل یک نمودار شمعی

برای تحلیل یک نمودار شمعی در فارکس باید موارد زیر را در نظر بگیرید.

  • هر شمع نمایانگر یک دوره زمانی (معمولا ۳۰ دقیقه یا ۱ ساعت) است.
  • بدنه یا سایه شمع، بازه قیمتی بین قیمت باز و بسته آن دوره را نمایش میدهد.
  • سایه فوقانی شمع قیمت باز و سایه تحتانی قیمت بسته دوره را نشان میدهد.
  • اگر بدنه شمع بلند باشد، یعنی بازه قیمتی بزرگتر است و نوسان قیمتی داشتیم.
  • اگر تنه کوتاه باشد، یعنی بازه کوتاهتر و نوسان قیمت کم بوده است.
  • شمع ‌های سبز رنگ نشانه افزایش قیمت (روند صعودی) و شمع های قرمز کاهش قیمت (روند نزولی) هستند.
  • سطح حمایت از اتصال چند نقطه کف قیمتی در یک بازه زمانی، در نمودارهای کندل استیک، تشکیل میشود. در مقابل، سطح مقاومت از اتصال چند نقطه سقف قیمتی در یک بازه زمانی، به وجود خواهد آمد. در نمودارهای زیر، به ترتیب، واکنش قیمت به خطوط حمایت و مقاومت را مشاهده میکنید.
واکنش قیمت به خطوط حمایت
واکنش قیمت به خطوط مقاومت

۴. نمودار هیکن آشی از انواع نمودار در فارکس

نمودار هیکن آشی از انواع نمودار در فارکس

نمودار هیکن ‌آشی، یکی دیگر از انواع نمودار در فارکس میباشد. هیکن‌آشی (Heikin Ashi)، در واقع یک عبارت ژاپنی و به معنای «کندل میانگین» است. دلیل آن هم این است که کندلها در نمودار هیکن‌ آشی به نوعی با میانگین کندلهای قبل سر و کار دارند. در واقع، در نمودار هیکن آشی هر کندل دقیقا از وسط بدنه‌ کندل قبلی باز میشود. این دسته از نمودارها، مشتق شده‌ نمودارهای شمعی (کندل استیکی) هستند. تکنیک هیکن ‌آشی از برخی ویژگیهای نمودارهای کندلی استاندارد برخوردار هستند. اما برای کندلهای آغازین، پایانی، کف و سقف از فرمول دستکاری‌ شده‌ استفاده میکند. در نمودارهای هیکن‌ آشی قیمتهای باز، قیمت واقعی نیستند و به کندل قبل بستگی دارد. قیمت بسته شدن کندلها در هیکن ‌آشی میانگینی از ۴ قیمت واقعی (باز، بسته، بیشترین و کمترین قیمت) در نمودار کندلی معمولی است. به عبارتی، محاسباتی که برای قیمت close انجام میگیرد بر اساس قیمتهای واقعی است.

کاربرد نمودار هیکن آشی در فارکس

نمودارهای هایکن آشی شبیه به کندل استیکها هستند. با این تفاوت که از فرمولهای اصلاح شده برای محاسبه قیمت باز، بسته، بالا و پایین استفاده میکنند. ب،دین ترتیب روند قیمت را به صورت نرم تری نشان میدهند. این نمودار همچنین برا شناسایی روندها و معکوسها، کاربرد بیشتری دارند. بهترین تایم فریم برای معامله با استفاده از این نمودارها دریافت روند روزانه و بالاتر است. باید توجه داشت که نمودارهای هیکن آشی، نوسانات کوتاه مدت را نشان نمیدهند، پس برای تریدهای کوتاه مدت مناسب نیستند. معمولاً کندلهای هایکن آشی برای نشان دادن نوسان‌گیری مورد استفاده قرار می‌گیرند. کندل سبز یا سفید، نشان‌ میدهد که قیمت در روز مورد نظر بالاتر از روز قبل خواهد بود. کندل قرمز یا مشکی هم به معنای پایین ‌تر بودن قیمت نسبت به روز قبل میباشد. بهتر است این نمودارها را با سایر ابزارهای تحلیلی مانند کندلها و دیگر الگوهای قیمتی ترکیب کنید.

نحوه تحلیل یک نمودار هیکن آشی

برای تحلیل این نمودارها باید به موارد زیر توجه نمایید.

1. تشخیص روند: ظهور یک‌ روند صعودی یا نزولی قوی؛ هایکن آشی بهتر از کندلها قادر است روند اصلی را نشان دهد. در این نمودارها همانند کندلها، روند صعودی به رنگ سبز و روند نزولی به رنگ قرمز میباشد. کندلهایی که هیچ سایه بالایی ندارند،  روند صعودی قوی را نشان میدهند. کندلهایی که هیچ سایه پایینی ندارند،یک روند نزولی قوی را نشان میدهند. کند‌هایی با بدنه کوچک نیز بیانگر احتمال تغییر روند میباشند.

۲. شناسایی کندلهای بدون سایه: کندلهای بدون سایه نمایانگر این هستند که نوسان قیمت در طول روز در یک محدوده خاص را شاهد بودیم. این به معنای یک بازار با نقدینگی بالا و عدم وجود نوسانات شدید است. در نمودار هیکن آشی، کند‌های بدون سایه، روندهای صعودی قوی را نشان میدهند. علت هم این است که قیمت در حال حرکت در یک جهت خاص با قدرت میباشد.

۳. تشخیص کندلهای با بدنه کوچک: کندلهای با بدنه کوچک، بیانگر این هستند که شاهد تغییرات زیاد قیمت در طول روز نبودیم. این میتواند به معنای یک بازار با نقدینگی کم یا عدم قطعیت در بازار باشد. در نمودار هیکن آشی، کندلهای با بدنه کوچک، احتمال تغییر روند را نشان میدهند. علت هم این است که قیمت در حال حرکت در یک جهت خاص با قدرت نمیباشد. با این‌ حال، باید در چنین شرایطی، احتیاط کنید. زیرا ظهور کندلهایی با بدنه کوچک، ممکن است موجب توقف روند شوند و لزوماً معکوس شدنی در کار نباشد. اگر از مهارت کافی در تحلیل برخوردار باشید، میتوانید تعیین کنید که آیا واقعاً یک ‌روند معکوس داریم یا فقط یک مکث روند در حال وقوع است.

سخن پایانی

در این مقاله از چراغ به معرفی ۴ نمونه از معروفترین انواع نمودار در فارکس پرداختیم. فراموش نکنید که نمودارهای قیمت ابزارهای قدرتمندی برای تحلیل و پیش ‌بینی روند قیمت در بازارهای مالی هستند. این نمودارها میتوانند به تریدرها کمک کنند تا فرصتهای معاملاتی سودآور را شناسایی کنند. برای استفاده از نمودارهای قیمت به طور موثر، لازم است که با انواع این نمودارها و اطلاعاتی که ارائه میدهند، آشنا باشید. همچنین، باید یاد بگیرید که چگونه از این نمودارها برای تحلیل روند قیمت و شناسایی فرصتهای معاملاتی استفاده کنید. در مقاله بالا، کاربرد و تحلیل هر کدام از این نمودارها را به اختصار برایتان توضیح دادیم. با این حال، باز هم تاکید میکنیم که برای کسب نتایج بهتر در تحلیل و تشخیص روند بازار، از این نمودارها در کنار دیگر ابزارهای تکنیکال استفاده نمایید.


👈 مدیریت سرمایه در فارکس


فرصت هیچ یادگیری را از دست ندهید! به ترتیب بخوانید :

آنچه خـواهید خـواند:

آخریـن بررسی شده‌های بازار سرمایه

دیدگاه خود را درباره” آشنایی با انواع نمودار در فارکس + کاربرد و نحوه تحلیل آنها ”با ما در میان بگذارید.